a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

PROJEKT JE SUFINANCIRALA EUROPSKA UNIJA
IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA

Najava projekta – Oblak znanja za otok mogućnosti

Tvrtka Katus d.o.o. u suradnji s partnerima Udrugom Novi otok i Lokalnom akcijskom grupom „LAG 5“ provodi projekt „Oblak znanja za otok mogućnosti“, financiran u ukupnom iznosu od 824.525,06 kn sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. za provedbu do 26.3.2021. godine, namijenjen educiranju nezaposlenih osoba pripadnika ranjivih skupina s otoka Korčule koji aktivno traže posao za stjecanje tržišno potrebnih kompetencija te učenicima korčulanskih srednjih škola s ciljem rane intervencije za njihovo profesionalno usmjeravanje.

Namjera projekta je pokrenuti online edukacijsku platformu kroz dostupan „e-kutak“ u Veloj Luci putem kojeg će se omogućiti kontinuirano učenje polaznicima te da se otočanima promiče cjeloživotno učenje kao važan čimbenik u životu svake osobe.

Cilj projekta je educiranje 41 nezaposlene osobe, pripadnika ranjivih skupina (mladih, dugotrajno nezaposlenih, žena, starijh od 50 godina, hrvatskih branitelja, članova obitelji stradalnika te djece dragovoljaca Domovinskog rata, djece hrvatskih ratnih vojnih invalida, osoba s invaditetom, nacionalnih manjina te pripadnika ostalih ranjivih skupina). Radi njihovog lakšeg uključivanja u tržište rada omogućit će im se pohađanje programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja za jednostavne poslove trenutno najtraženijih zanimanja: kuhar (16 osoba), slastičar (7 osoba), njegovatelj starijih i nemoćnih (4 osobe), recepcioner (7 osoba) i sobar (7 osoba).

OBLAK ZNANJA ZA OTOK MOGUĆNOSTI -STJECANJEM TRŽIŠNO POTREBNIH KOMPETENCIJA PUTEM E-UČENJA

Projektom je također predviđeno uključivanje 30 srednjoškolaca radi rane intervencije i profesionalnog usmjeravanja prilagođenog stvarnom stanju na tržištu, s namjerom njihove kvalitetne pripreme za skori ulazak na tržište rada. U školama će se organizirati 5 fokus grupa za po 6 učenika sa svrhom utvrđivanja interesa i razine informiranosti o tržišno vrijednim kompetencijama.

Osposobljavanje za jednostavna zanimanja vršit će se po certificiranim programima vanjske tvrtke/učilišta, u trajanju od 140 sati nastave za zanimanje kuhar, 155 sati nastave za zanimanje slastičar, 500 sati nastave za zanimanje njegovatelj starijih i nemoćnih osoba, 205 sati nastave za zanimanje recepcioner i 160 sati za zanjimanje sobar.

Glavni ciljevi projekta su osiguranje zapošljavanja i prilagodba obrazovanja potrebama gospodarstva, dobivanje potrebne kvalificirane radne snage i smanjenje iseljavanja s otoka, te promicanje cjeloživotnog učenja. Polaznici će imati pristup cloudu tj. oblaku, posebno izrađenoj online platformi za provedbu programa osposobljavanja kojoj će sudionici moći pristupati internetom putem korisničkog imena i lozinke.

Osim toga što će se nezaposlenima na Korčuli omogućiti stjecanje tržišno potrebnih kompetencija putem e-učenja, projektom će se također provesti rana internvencija za profesionalno usmjeravanje učenika srednjih škola. Učenicima će se omogućiti pristup materijalima za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje, informiranje o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja, s ciljem njihovog motiviranja za ostankom u sustavu i stučnom podrškom prilikom donošenja adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja.